Interim-manager van drie zelforganiserende teams  

Opdracht: sturing geven aan drie zelforganiserende teams (HBO) die verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van jongeren die niet meer thuis kunnen wonen. Deze jongeren wonen in een van onze huizen, en vanuit de thuissituatie helpen we hen naar zelfstandigheid. De organisatie had nog nooit met interim-managers gewerkt en de opdracht was om de teams te ondersteunen in hun teamontwikkeling en om het bedrijfsvoeringsperspectief in te brengen. Daarnaast heeft de afdeling dag- en nachtbehandeling een transitie doorgemaakt, en was het de opdracht om deze beweging te borgen in de afdeling. Daarnaast lid van het managementteam van de zorgvorm.

Resultaat:  

  • teams die zich ondersteund voelden, onder meer door mijn (fysieke) bereikbaarheid en die plezier hadden van (en soms om) mijn buitenstaandersperspectief
  • roosterproces herontworpen en geïmplementeerd
  • borgingsplan gemaakt en overgedragen aan de lijnorganisatie 

Rol: interim-manager

Aanpak: wat ik altijd doe, en dat is in contact zijn, ervaren, er zíjn en vanuit de verbinding een beweging in gang zetten. In het managementteam van dag- en nachtzorg was ik scherper: gespiegeld op de neiging om de operatie voorrang te geven op de tactische en strategische stappen die we ook moeten zetten.